loading...
مرکز آموزش بازاریابی و کسب درآمد از اینترنت
kiana بازدید : 432 چهارشنبه 03 فروردین 1390 نظرات (0)

وقتي كارآفريني وجود يك فرصت كاري را تشخيص مي‌دهد، قدم بعدي ايجاد يك طرح كسب و كار براي اين فرصت جديد است

برنامه جديد دقيقا مي‌بايست شامل چه مواردي باشد؟ چگونه كارآفرين مي‌تواند از اينكه طرح او توانايي جذب سرمايه‌گذاران را خواهند داشت اطمينان حاصل كند.

يان مك ميليان، استاد مديريت دانشگاه پنسيلوانيا توضيح مي‌دهد كه طرح كسب و كار بايد شامل برخي موارد اساسي باشد: بايد نياز بازار، كالا يا خدماتي كه نياز موجود را پوشش دهد و منابع مورد نياز جهت توليد آن محصول را مشخص كند. ريسك‌هايي كه اين طرح نو با آن مواجه خواهد بود را معرفي كند و سودها و درآمدهاي ممكن را برآورد كند. در اينجا متن مصاحبه با يان مك ميليان آورده شده است:

* به عنوان سوال اول، يك طرح كسب و كار دقيقا به چه معنا است؟

مك ميليان: از نظر من طرح كسب و كار، 25 الي 30 صفحه سند و مدرك است كه شامل توضيحات، تجزيه و تحليل و ارزش‌گذاري طرحي است كه مي‌خواهيد توسط يك نفر تامين مالي شود. اين طرح، اطلاعات كليدي در مورد شما، صاحب طرح يا كارآفرين، بازاري كه قصد ورود به آن را داريد، محصولي كه مي‌خواهيد عرضه كنيد، استراتژي ورودتان به بازار، پيش‌بيني‌هاي مالي و ريسك‌هايي كه سرمايه‌گذار با آنها مواجه خواهد شد را به خواننده -معمولا سرمايه‌گذار- ارائه مي‌دهد.

* لطفا برخي از مواردي كه به آنها اشاره كرديد را با جزئيات بيشتري توضيح دهيد و بگوييد چگونه يك كارآفرين مي‌تواند يك طرح كسب و كار مفيد ارائه دهد؟

مك ميليان: اجازه دهيد اول به اين موضوع اشاره كنم كه مسلما قبل از انجام دادن يك سري اقدامات اوليه ضروري نبايد به نوشتن يك طرح كسب و كار با جزئيات كامل پرداخت. اولين كاري كه من قبل از نگارش يك طرح كسب و كار انجام مي‌دهم فكر كردن در خصوص مفهوم اساسنامه است. اساسنامه شامل 3 تا 5 صفحه مي‌باشد كه آنها را در اختيار مشتريان بالقوه يا سرمايه‌گذاران قرار مي‌دهيد فقط براي اينكه ببينيد از نظر آنها ارزش دارد تا با كار و انرژي بيشتري به اجراي طرح با جزئيات بيشتر بپردازيد يا خير


اساسنامه از چند بخش تشكيل شده است. بايد توضيحي در خصوص نياز بازار، كالاها يا خدماتي كه فكر مي‌كنيد نياز بازار را برآورده مي‌كنند، منابع مورد نياز جهت توليد كالا يا خدماتي كه قصد ارائه آنها را داريد، منابعي كه در حال حاضر قابل دسترسي هستند و ريسك‌هاي موجود در بازار ارائه دهيد و سپس فهرستي از برآورد‌هاي تقريبي در مورد قابليت سوددهي كه گمان مي‌كنيد وجود خواهد داشت تهيه كنيد.

هدف از اين كار، كنار هم قرار دادن همه اسناد و مدارك و به اشتراك گذاشتن آن با افرادي است كه در صورت اجرا از طرح شما حمايت خواهند كرد. ممكن است از سهامداران يا مشتريان بالقوه بشنويد كه طرح شما اصلا مناسب نيست كه به شما كمك خواهد كرد انرژي و تلاش بيهوده جهت ايجاد طرح كسب و كار مفصل نكنيد.

* تصور كنيد اساسنامه، تدوين شده و مي‌خواهيد قدم بعدي را برداريد، به چه چيز ديگري نياز خواهيد داشت؟ و اطلاعات را از كجا مي‌توانيد به دست آوريد؟ جمع‌آوري برخي اطلاعات بسيار مشكل است،‌ به خصوص اطلاعات مربوط به رقيبان شما.

مك ميليان: واقعا مهم است كه با مشتري‌هاي بالقوه خود صحبت كنيد. شما بايد كساني را كه فكر مي‌كنيد محصول شما را خريداري خواهند كرد بشناسيد و در خصوص آنچه در حال حاضر موجب نارضايتي آنها از استفاده محصول كنوني شده، مطلع شويد. بايد احساس آنها را در خصوص كسي كه در حال حاضر محصول جايگزين را توليد مي‌كند بفهميد. توجه داشته باشيد كه دنيا سال‌ها است (شايد 100000 سال) بدون ايده شما جلو رفته و مردم نياز خود را از جاي ديگري تامين كرده‌اند و نمرده‌اند. پس بايد بدانيد چه محصولي نزديك‌ترين جايگزين رقابتي به موردي است كه مي‌خواهيد معرفي كنيد. براي نوشتن طرح كسب و كار چند كار ديگر هست كه بايد انجام دهيد. اگر اساسنامه شما مورد قبول باشد، قدم بعدي نوشتن 15 تا 20 صفحه تجزيه و تحليل در مورد قابل اجرا بودن طرح است. اين بدين معناست كه مي‌خواهيم ايده خود را وارد مرحله بعدي كنيم. ما از مشتريان بالقوه و توزيع‌كنندگان چيزهايي ياد گرفتيم. دانستيم رقباي اصلي ما چه كساني هستند. ايده خود را با دقت بيشتري شكل داديم و حالا عميق‌تر كاوش مي‌كنيم.

چالش بعدي كه با آن مواجه مي‌شويد اين است كه اگر كار مورد نظر خود را شروع كنيد چه گواه و مدركي مبني بر اينكه بازار واقعا به آن نياز دارد خواهيد داشت. فكر مي‌كنيد چه كسي براي محصول شما پول پرداخت مي‌كند؟ بايد به طور مفصل توضيح دهيد چه چيزي ارائه كالا يا خدمتي كه شما عرضه مي‌كنيد را امكان‌پذير مي‌كند. چه كاري بايد انجام شود تا همه اينها به واقعيت بپيوندد؟ بايد مشخص كنيد چگونه مي‌خواهيد وارد بازار شويد، چه كساني رقباي اصلي شما خواهند بود،‌ يك طرح مقدماتي، يك طرح اصلي كه مشخص كند برآيند شما از درآمد و سودي كه قرار است داشته باشيد چقدر خواهد بود و فكر مي‌كنيد چه مقدار سرمايه مورد نياز است. در صورتي كه همه اين موارد را گرد آورديد و بار ديگر آنها را با جمع سهامداران به مشورت گذاشتيد شايد بتوانيد طرح كسب و كار خود را بنويسيد

* زماني كه تجزيه و تحليل مربوط به امكان‌پذير بودن طرح را انجام داديد با در نظر گرفتن اينكه موافقت سهامداران را نيز جلب نموديد، قدم بعدي چه خواهد بود؟

مك ميليان: ماهيت وجودي طرح كسب و كار، متقاعد كردن سهامداران است. اولين چيزي كه در طرح كسب و كار بايد نشان دهيم اين است كه درك درستي از نيازهاي برآورده شده و برآورده نشده مشتريان بالقوه داريم. دومين مساله، شناخت نقاط قوت و ضعف رقبا مي‌باشد. سوم، دانستن مهارت‌ها و قابليت‌هايي است كه شما و گروهتان به عنوان كارآفرينان داريد. بعد از اين‌ها بايد بدانيد سرمايه‌گذاران مي‌خواهند چه چيزي در نتيجه سرمايه‌گذاري عايدشان شود. به علاوه سرمايه‌گذاري بايد با ديگر سرمايه‌گذاري‌هاي جايگزين رقابت داشته باشد. مهم‌ترين مساله‌اي كه در طرح كسب و كار بايد در نظر گرفته شود، پوشش دادن رضايت همه جانبه سهامداران است چيزي كه در نگارش طرح كسب و كار مي‌خواهيد انجام دهيد اين است كه خواننده را مطمئن كنيد، مشترياني وجود دارند كه در واقعيت محصول را خريداري خواهند كرد.

علاوه بر اين، بايد خواننده را متقاعد كنيد شما داراي وضعيت مخصوص به خود هستيد كه به شما امكان دفاع از محصولتان را مي‌دهد و گروه مديريتي شما با تجربه و با انگيزه بوده و خود شما تجربه و مهارت مديريتي لازم، جهت جلو بردن كار در صورت مواجه شدن با مشكل را داريد. بايد سرمايه‌گذاران را مطمئن كنيد كه بازده بيشتري نسبت به ديگر طرح‌ها خواهند داشت، به همين دليل مي‌بايست ارزش حال طرح خود را برآورد كنيد. بايد به سرمايه‌گذاران نشان دهيد ريسكي كه مي‌پذيرند با سود حاصل متناسب است. بايد بتوانيد همه اين موارد كه محتواي يك طرح كسب و كار متداول را نشان مي‌دهند نهايتا در 25 الي 30 صفحه بگنجانيد تا خواننده از خواندن آن خسته نشود.



حال نگاهي مي‌اندازيم به اجزاي گوناگون يك طرح كسب و كار:


اول از همه، نياز به ارائه يك خلاصه اجرايي داريد كه توجه سرمايه‌گذاران بالقوه را به خود جلب كند. اين خلاصه نبايد بيش از 2صفحه باشد. هدف از ارائه خلاصه اجرايي، ترغيب سرمايه‌گذاران به خواندن ادامه طرح كسب و كار مي‌باشد.

سپس به تجزيه و تحليل بازار نياز داريد. بازار چيست؟ با چه سرعتي رشد مي‌كند؟ چه اندازه بزرگ است؟ گردانندگان اصلي آن چه كساني هستند؟ به علاوه به بيان استراتژي نياز داريد. استراتژي ما را به سمت پاسخ سوالاتي چون؛ چگونه مي‌خواهيد وارد بازار شويد؟ و چگونه مي‌خواهيد در برابر ديگر رقبا پيروز شويد؟ راهنمايي مي‌كند.

بعد از آن، به يك طرح بازاريابي نياز داريد. چگونه مي‌خواهيد بازار را تقسيم كنيد؟ چه قسمت‌هايي از بازار، هدف شما خواهد بود؟ چگونه مي‌خواهيد توجه بازار را به سمت كالا يا خدمات خود جلب كنيد؟

همچنين به يك برنامه اجرايي جهت پاسخگويي به اين سوال‌ها نياز خواهيد داشت؛ چگونه مي‌خواهيد اين امر را تحقق بخشيد؟ و به يك برنامه سازماني نياز خواهيد داشت كه نشان دهد افرادي كه در طرح شما نقش خواهند داشت چه كساني هستند.



مي‌بايست فهرستي از اتفاقات كليدي كه در صورت به اجرا درآمدن طرح رخ خواهد داد تهيه كنيد. اتفاق‌هاي اساسي كه رخ خواهد داد چه خواهد بود؟ اگر طرح شما در خصوص توليد يك كالاي فيزيكي است آيا نمونه اوليه يا مدلي از آن داريد؟ اگر كالاي شما يك نرم‌افزار است آيا نمونه‌اي از كار آن را براي ارائه داريد؟ چه معيارهاي كليدي به سرمايه‌گذاران ارائه مي‌دهيد تا بتوانند در خصوص روند سرمايه‌گذاري قضاوت كنند؟ به خاطر داشته باشيد همه پول مورد نياز خود را حاضر و آماده نخواهيد داشت. سرمايه خود را با توجه به توانايي‌تان در پيشبرد طرح و به دست آوردن معيارهاي كليدي به دست خواهيد آورد. پس خود شما هم نيازمند تعيين آن معيارها هستيد. همچنين بايد ريسك‌هاي مربوط به بازار، محصول، ريسك‌هاي مالي و ريسك مربوط به رقبا را مشخص كنيد. بايد بتوانيد مشخص كنيد چگونه مي‌خواهيد ريسك‌هاي موجود را كاهش دهيد؛ چراكه اگر نتوانيد آنها را تخفيف دهيد سرمايه‌گذاران روي طرح شما سرمايه‌گذاري نخواهند كرد.

بعد از اين‌ها بايد پيش‌بيني 5 ساله مالي داشته باشيد، شايد بهتر باشد اطلاعات مربوط به 2 سال اول را به صورت فصلي و 3 سال بعدي را به صورت سالانه برنامه‌ريزي كنيد.

به يك اساسنامه سود و زيان فرماليته، ترازنامه مالي و جريان نقدينگي فرماليته نياز داريد. جريان نقدينگي داراي اهميت زيادي است؛ چراكه مي‌تواند باعث از بين رفتن شما شود. ممكن است سود زيادي روي كاغذ داشته باشيد اما عملا هيچ پولي نداشته باشيد،‌ به همين دليل به يك صورت حساب جريان نقدينگي نياز داريد. همچنين به برنامه مالي كه نشان دهد هنگام به اجرا درآمدن پروژه چه تقسيم بندي‌ مالي نياز داريد و چگونه بايد پول خود را افزايش دهيد.

در نهايت به يك ارزيابي مالي نياز داريد تا به سرمايه‌گذاران نشان دهيد در صورت سرمايه‌گذاري، چه منفعتي نصيبشان مي‌شود. به طور اصولي ساختار يك طرح كسب و كار به اين صورت است


* اجازه دهيد اينگونه فرض كنيم كه شما طرح كسب و كار را طراحي كرد‌ه‌ايد و آن را در اختيار سرمايه‌گذاران قرار داده‌ايد. تا چه اندازه بايد مطابق با برنامه عمل كنيد؟ آيا در صورتي كه فرصت‌‌هاي جديد مطابق با برنامه‌تان نباشند آنها را رد مي‌كنيد؟ يا مي‌بايست برخي انعطاف‌پذيري‌ها را ايجاد كرد تا در صورت پيش آمدن فرصت‌هاي جديد، امكان جذب آنها را داشته باشيد؟

مك ميليان: آيا مي‌توانم در خصوص برنامه‌ريزي بر اساس كشف موقعيت‌ها صحبت كنم؟

* البته

مك ميليان: بسيار خوب، مساله‌اي كه در مورد طرح‌هاي كارآفريني وجود دارد اين است كه نتيجه آن نامعلوم است؛‌ چراكه كاري كه انجام مي‌دهيد بسيار جديد است. پيش‌بيني اينكه نتيجه واقعي چه خواهد بود بسيار مشكل است. يكي از بنيادي‌ترين تخريب‌ها اين است كه شما با توجه به وجود نااطميناني از آنچه رخ خواهد داد، مصممانه و سخت‌گيرانه روي هدف اصلي پافشاري كنيد.


واقعيت اين است كه فرصت‌هاي درست در طول زمان به وجود خواهند آمد. كاري كه سرمايه‌دار طرح انجام مي‌دهد اين است كه پول كمي را وارد پروژه مي‌كنند، به كارآفرين اجازه مي‌دهند كه وارد فضاي بازار شود و سپس با توجه به كارايي و بسته به اينكه كشش طرح چقدر باشد، مي‌توانيد به طور كامل وارد بازار شده، مجددا برنامه‌ريزي كنيد تا بفهميد فرصت‌هاي واقعي كدام هستند. اين ديوانگي است كه اصرار داشته باشيم، افراد برنامه‌شان را دقيقا همانگونه كه نوشته شده اجرا كنند.


اين به معناي ناديده گرفتن اهدافتان نيست. مقصد اين است كه به سعي خود جهت رسيدن به اهدافتان ادامه دهيد، اما نحوه دستيابي به آنها بايد هنگام عملي شدن برنامه تغيير كند. اين همان چيزي است كه منجر به همه اقداماتي شد كه دانشگاه پنسيلوانيا در چند سال اخير در مورد برنامه‌ريزي بر پايه كشف موقعيت انجام داد. اين نوعي ديدگاه نسبت به برنامه‌ريزي است كه مي‌گويد: «يك سرمايه‌گذاري كوچك انجام خواهم داد، اگر زود متوجه اشتباه شدم، مي‌توانم به سرعت كناره‌گيري كنم، كم از دست بدهم و به جلو پيش بروم و چنانچه فرصت‌هاي درست را پيدا كردم مي‌توانم با جراٌت تمام، سرمايه‌گذاري كنم.»


* مي‌توانيد شركتي را مثال بزنيد كه با استفاده از رويكرد برنامه‌ريزي بر اساس كشف موقعيت، تجارت خود را به مرحله بعدي رسانده باشد؟


مك ميليان: يكي از اين شركت‌ها Air Products است. كاري كه آنها توانستند انجام دهند استفاده از برنامه‌ريزي با توجه به كشف موقعيت بود كه باعث شد تجارتي كاملا متفاوت با آنچه به آن مشغول بودند ايجاد كنند. شركت Air Product، دي اكسيد كربن، اكسيژن و نيتروژن توليد مي‌كند. Air Product يك خط توليدي قديمي است. با استفاده از برنامه‌ريزي بر اساس موقعيت‌هاي كشف شده توانستند به طور كامل تبديل به يك شركت خدماتي شوند. به محض اينكه تشخيص دادند توانايي دارند به صورت قابل اعتمادي كار تحويل (delivery) و پيش‌بيني تقاضاي متغير را انجام دهند، مهارت‌هايي را ايجاد كردند كه به آنها امكان وارد شدن به بازار خدمات را مي‌داد. بازاري كه در آن بازدهي سرمايه و بازدهي تجهيزات بسيار بالا است.

kiana بازدید : 378 چهارشنبه 03 فروردین 1390 نظرات (0)
کارن کلین
مترجم: بهناز‌ عطائیان
من فارغ‌التحصیل دانشگاه جورج تاون هستم و تصمیم دارم یک شرکت خدماتی که مراقبت از افراد و خدمات تجاری و قانونی برای اشخاص و شرکت‌ها را ارائه می‌کند، تاسیس کنم‌. آیا برای تاسیس چنین شرکتی نیاز به پیش‌نویس رسمی‌طرح کسب و کار وجود دارد ؟ (ام‌.تی از واشنگتن)
کیلون جاستین رییس شرکت لیندر BusinessPlanAdvise.com)‌:
در صورتی که شما به دنبال یک سرمایه‌گذار یا قرض کردن سرمایه نیستید یا ‌اینکه کسب و کار شما نیازی به گرفتن مجوز یا پروانه کار ندارد‌، ضرورتی هم برای نوشتن طرح دیده نمی‌شود‌. در حقیقت اگر شما تنها قصد دارید‌ایده کسب و کار خود را مورد آزمون قرار دهید، با صرف‌نظر از نگارش طرح، چیز زیادی را از دست نخواهید داد. اگر شما بتوانید تعدادی مشتری جلب کنید و بر اساس‌این تجربه محدود‌، متوجه شوید که‌این کاری بالقوه موفق و لذت‌بخش است‌، می‌توانید روند توسعه‌این کسب و کار را ارزیابی نمایید‌. اگر چنین تصمیمی‌گرفتید‌، شدیدا توصیه می‌کنم که طرح کسب و کار خود را بر روی کاغذ بیاورید‌. ارزش آماده کردن یک طرح (هرچند ساده) کسب و کار‌این است که طی‌این فرآیند‌، کارآفرینان با اصول اصلی کسب و کار مواجه خواهند شد و در غیر‌این صورت، نادیده گرفتن ‌این اصول می‌تواند منجر به عواقب ناخوشایندی شود. طرح کسب و کار به شما کمک می‌کند تا به طور مثال رقابت موجود را ارزیابی کنید و برای فروش کالاهای خود یک طرح منحصر به فرد به دست آورید‌. قسمت مالی طرح برای شما ‌این امکان را فراهم می‌کند که پیش‌بینی‌های خود در مورد درآمد‌، هزینه و سود را تعیین کنید. ‌این پیش‌بینی‌ها به شما کمک خواهد کرد تا بتوانید در‌ آینده به راحتی دریابید که آیا کسب و کار شما در مسیر درستی قرار گرفته است و اگر چنین نیست در چه مواردی نیاز به اصلاح دارد.
این کار هر چند که در ابتدا به نظر خسته کننده می‌آید، اما نتیجه‌ای رضایت بخش به همراه خواهد داشت.
طرح کوتاه
به گفته باربارا لوییس‌، رییس گروه مشاوره سنتوریون شرکت لوس‌آنجلس که به مشتریان خود در نوشتن طرح‌های کسب و کار کمک می‌کند، طرح‌های کسب و کار در حجم و مفاد گوناگونی ارائه می‌شود‌. در طرح‌های تفصیلی – اداری تعداد صفحات ممکن است از 50 صفحه تجاوز کند، اما شما می‌توانید یک طرح کوتاه که تنها موارد اساسی را پوشش می‌دهد، در 10 تا 15 صفحه بنویسید.
تمرین تفکر در مورد بخش‌های مختلف طرح کسب و کار و نوشتن همه‌اینها ارزش زیادی دارد. در حقیقت‌این تفکر ارزش مالی زیادی دارد، چرا که باعث اطمینان کارآفرینان از قرار گرفتن در مسیر درست می‌شود.
«جو کال هون» تدوین گر‌، مولف و سخنران در زمینه کسب و کار‌ها در کانزاس آمریکا می‌گوید: «شما به عنوان یک شرکت خدماتی‌، به ویژه به شفافیت در بسط ماموریت و اهداف کسب و کار خود نیاز دارید. شما با انجام کارهای متفرقه‌، به طور مثال انجام کارهای حقوقی در یک جا یا نوشتن قرارداد سمینارها در جایی دیگر ممکن است از مسیر اصلی کاملا منحرف شوید‌. در شرکت‌های خدماتی پریدن از شاخه‌ای به شاخه دیگر امری طبیعی است‌، به ویژه اگر پول خوبی نیز در ازای آن دریافت شود‌. بنابراین اگر مرزهای خود را مشخص نکنید دچار تردید می‌شوید و رویاهایتان بر باد خواهد رفت.
بخش مالی
مهم‌ترین بخش یک طرح کسب و کار‌، البته در کنار اهداف و رسالت آن‌، بخش مالی آن طرح است‌. «دیو اسکیبینسکی» رییس و سرپرست اجرایی شرکت کوانتوم متد که در زمینه تجارت‌اینترنتی و برند سازی در شهر گلندال- کالیف واقع شده است فعالیت می‌کند، «درآمدزایی یک بحث است و کسب سود و در اختیار داشتن پول لازم برای تامین مالی یک کسب و کار، بحث دیگری است.» وی می‌افزاید: «شما می‌بایست اطمینان حاصل کنید که تمامی ‌هزینه‌ها شامل سرمایه اولیه‌، هزینه‌های جاری و هزینه‌های متفرقه مرتبط با فعالیتتان، به روشنی مشخص شده‌اند‌. مدل مالی شما در تنظیم اهداف فروش و در نتیجه سنجش میزان موفقیت‌تان کمک شایانی خواهد کرد‌. شما می‌بایست ساختار قیمت و هزینه‌هایتان را به درستی بدانید تا بتوانید مشخص کنید برای دستیابی به اهداف فروش و سود خود نیاز به فروش چند واحد از تولیدات خود (در‌اینجا خدمات ارائه شده از سوی شرکت) دارید.»«کال هون» مولف کتاب «یک ساعت برنامه‌ریزی برای پیشرفت» می‌گوید: برای شروع می‌بایست به جلب تعدادی مشتری که به اصطلاح «مشتریان لنگری» نامیده می‌شوند اقدام کنید‌. به‌این صورت که با عقد قرارداد با ‌اینگونه مشتریان در ازای ارائه خدمات خود مبلغ ماهانه‌ای دریافت می‌کنید‌. سپس برای عقد قراردادهای سالانه به آنها پیشنهاد تخفیف می‌دهید و بعد از آن در طول سال به دنبال یافتن خدمات سود آوری باشید که برای یک بار ارائه می‌شوند و درصد سود بالاتری برای شما دارند.

kiana بازدید : 951 چهارشنبه 03 فروردین 1390 نظرات (0)

طرح کسب و کار یا Business Plan چیست؟

یک طرح کسب و کار یا Business Plan چیست؟

طرح کسب و کار عبارتی است که به عنوان معادل عبارت انگلیسی Business Plan انتخاب شده است. سایر معادل هایی که معمولاً مورد استفاده قرار می گیرند عبارتند از: برنامه ی تجاری، طرح تجاری، و برنامه ی کسب و کار. این عبارت به نسبت جدید است و همزمان با ورود مباحث مرتبط با کارآفرینی در کشور مطرح گردید. هر چند در کشور ما طرح کسب و کار، راه اندازی کسب و کار جدید را به ذهن متبادر می سازد؛ لزوماً این گونه نیست و طرح کسب و کار در مورد شرکت های در حال فعالیت و حتی سازمان های غیرانتفاعی و دولتی کاربرد دارد. برای آن که مشخص شود طرح کسب و کار چیست و چه هدفی را دنبال می کند تعاریف مختلفی که برای آن ارائه شده است را در ذیل ارائه می دهیم:

تعریف طرح کسب و کار

سندی است که وضع موجود شرکت را بیان و برنامه های پیش بینی شده ی آن برای چند سال آینده را ارائه می نماید.

سندی است که اقدامات شرکت را در یک دوره ی مشخص بیان می نماید و به طور معمول شامل فهرست دقیقی از ریسک ها و عدم قطعیت ها و تحلیل آنها است.

یک برنامه ی جامع مکتوب است که به طور مشخص و روشن اهداف توسعه ای یک کسب و کار موجود یا جدید را تشریح می کند.

به صورت مختصر طرح کسب و کار باید به سئوالات چه چیزی؟، چرا؟، چه موقعی؟، توسط چه کسی؟، و چگونه؟ پاسخ های روشنی ارائه دهد.

مروری است کمی و کیفی بر سوابق یک کسب و کار و مالکان آن، اهداف بلند مدت و کوتاه مدتی آن کسب و کار، و برنامه های پیشنهادی برای رسیدن به اهداف.

طرح کسب و کار انواع گوناگونی دارد؛ برخی برای عملیات درون سازمانی کاربرد دارند و دسته ای دیگر برای جذب سرمایه نوشته می شوند. گروهی که برای جذب سرمایه نوشته می شوند شرحی از شرکت، استراتژی های آن، و پیش بینی های مالی ارائه می دهند.

طرح کسب و کار یک سند برنامه ریزی است که اقدامات کسب و کار را برای یک دوره ی زمانی مشخص به صورت خلاصه ارائه می دهد.

یک سند مکتوب است که جزئیات یک کسب و کار موجود یا پیشنهادی را بیان می کند. معمولاً چشم انداز، وضع موجود، نیازهای پیش بینی شده، بازارهای تعریف شده و نتایج پیش بینی شده برای کسب و کار؛ اجزای طرح کسب و کار را تشکیل می دهند.

شرح دقیقی است درباره ی برنامه های یک کسب و کار موجود، و برنامه های توسعه ی آن یا یک کسب و کار نوپا به همراه پیش بینی های مالی.

فرآیند ساختار دهی و هدف گذاری یک کسب و کار

طرح کسب و کار که توسط مدیران یا مالکان یک کسب و کار تهیه می شود بیان می کند که یک کسب و کار به مرور زمان چگونه رشد می کند و توسعه می یابد. طرح کسب و کار در برگیرنده ی بخش هایی است نظیر: مدیریت، نیروی انسانی، مالی، تولید، و بازاریابی

طرح کسب و کار به تحلیل بازار و صنعتی می پردازد که کسب و کار شما در آن فعالیت خواهد کرد و ارزیابی جامعی از برنامه های بازاریابی، مدیریت، و مالی شما به دست می دهد.

طرح کسب و کار سندی است که شما تهیه و در آن سوابق کسب و کارتان، وضع موجود آن، و برنامه های آینده ی آن را بیان می کنید. طرح کسب و کار اولین چیزی است که سرمایه گذاران از شرکت شما می خواهند.

طرح کسب و کار یک نوشته ی رسمی است که اهداف کسب و کار را تعیین، دلایل امکان تحقق اهداف را ذکر، و برنامه هایی که برای رسیدن به اهداف دنبال می شوند را ارائه می کند. همچنین ممکن است شامل اطلاعاتی درباره ی پیشینه ی سازمان و تیم مجری طرح باشد.

همان طور که دیده می شود تعاریف مختلفی که برای طرح کسب و کار ارائه شده اند محدوده های متفاوتی را برای یک طرح تجاری تعیین می کنند؛ از یک طرح ساده و خلاصه تا یک طرح جامع و در برگیرنده تمام جنبه های کسب و کار و از طرحی با هدف دریافت وام تا طرحی برای اجرا درون سازمان. آن چه مشخص است این که طرح کسب و کار حتماً مکتوب است، شامل مجموعه ای از اجزای مرتبط به هم است که در مجموع تصویر نسبتاً کاملی از یک کسب و کار ارائه می دهند، و اگرچه بر آینده تمرکز دارد و عمدتاً به بیان برنامه ها می پردازد، باید گذشته و وضع موجود کسب و کار را نیز به خوبی منعکس کند.

فواید نوشتن طرح کسب و کار

اولین و شاید مهم ترین دلیل نوشتن طرح کسب و کار، بررسی امکان پذیری و توجیه پذیری انجام یک کسب و کار است. پیش از هر کس دیگری این خود کارآفرین است که باید نسبت به سودآور بودن فرصت تجاری پیش رو اطمینان حاصل نماید. بیشتر کارآفرینان تصوری مبهم و کلی نسبت به خوب بودن یک فرصت دارند و به واسطه ی تعدد متغیرهایی که در فضای کسب و کار وجود دارد، ممکن است از برخی پارامترها غفلت نمایند، یا آن که توجه بیش از اندازه بر بعضی جنبه ها باعث کم اهمیت دیدن سایر قسمت ها شود. مکتوب کردن اطلاعات کسب و کار در یک چهارچوب از پیش تعیین شده امکان تحلیل جامع تر را برای کارآفرین پدید می آورد.

نوشتن طرح کسب و کار علاوه بر این که به تحلیل شرایط کمک می کند، در تصمیم گیری در خصوص نحوه ی اجرا نیز می تواند بسیار مؤثر باشد. با توجه به این که طرح کسب و کار یک برنامه ی اجرایی است، نوشتن درباره ی زوایای مختلف کسب و کار باعث می شود که مشکلات بالقوه ی اجرا و ناسازگاری های موجود مابین بخش ها شناسایی شده و راهکارهای لازم برای آنها اندیشیده شود.

طرح کسب و کار یک سند رسمی است به این معنا که امکان ارائه ی آن به ذینفعان درون و برون سازمانی وجود دارد. مکتوب کردن ایده به این شکل امکان انتقال آن به دیگران و متقاعد کردن آن ها نسبت به ضرورت یا بازدهی مناسب کسب و کار را فراهم می آورد. تا هنگامی که یک ایده به شکل مناسبی مستند نشده باشد، امکان بررسی، تحلیل، نقد و در نهایت پذیرش یا رد آن وجود ندارد.

kiana بازدید : 447 چهارشنبه 03 فروردین 1390 نظرات (0)

فواید نوشتن طرح کسب و کار


طرح کسب و کار عبارتی است که به عنوان معادل عبارت انگلیسی Business Plan انتخاب شده است. سایر معادل‌هایی که معمولاً مورد استفاده قرار می‌گیرند عبارتند از: برنامه‌ی تجاری، طرح تجاری، و برنامه‌ی کسب و کار. این عبارت به نسبت جدید است و همزمان با ورود مباحث مرتبط با کارآفرینی در کشور مطرح گردید. هرچند در کشور ما طرح کسب و کار، راه‌اندازی کسب و کار جدید را به ذهن متبادر می‌سازد؛ لزوماً این گونه نیست و طرح کسب و کار در مورد شرکت‌های در حال فعالیت و حتی سازمان‌های غیرانتفاعی و دولتی کاربرد دارد. برای آن‌که مشخص شود طرح کسب و کار چیست و چه هدفی را دنبال می‌کند تعاریف مختلفی که برای آن ارائه شده است را در ذیل ارائه می‌دهیم:

سندی است که وضع موجود شرکت را بیان و برنامه‌های پیش‌بینی شده‌ی آن برای چند سال آینده را ارائه می‌نماید.

سندی است که اقدامات شرکت را در یک دوره‌ی مشخص بیان می‌نماید و به طور معمول شامل فهرست دقیقی از ریسک‌ها و عدم‌قطعیت‌ها و تحلیل آنها است.

یک برنامه‌ی جامع مکتوب است که به طور مشخص و روشن اهداف توسعه‌ای یک کسب و کار موجود یا جدید را تشریح می‌کند.

به صورت مختصر طرح کسب و کار باید به سئوالات چه چیزی؟، چرا؟، چه موقعی؟، توسط چه کسی؟، و چگونه؟ پاسخ‌های روشنی ارائه دهد.

فواید نوشتن طرح کسب و کار

اولین و شاید مهم‌ترین دلیل نوشتن طرح کسب و کار، بررسی امکان‌پذیری و توجیه‌پذیری انجام یک کسب و کار است. پیش از هر کس دیگری این خود کارآفرین است که باید نسبت به سودآور بودن فرصت تجاری پیش رو اطمینان حاصل نماید. بیشتر کارآفرینان تصوری مبهم و کلی نسبت به خوب بودن یک فرصت دارند و به واسطه‌ی تعدد متغیرهایی که در فضای کسب و کار وجود دارد، ممکن است از برخی پارامترها غفلت نمایند، یا آن‌که توجه بیش از اندازه بر بعضی جنبه‌ها باعث کم اهمیت دیدن سایر قسمت‌ها شود. مکتوب کردن اطلاعات کسب و کار در یک چهارچوب از پیش‌تعیین‌شده امکان تحلیل جامع‌تر را برای کارآفرین پدید می‌آورد.

نوشتن طرح کسب و کار علاوه بر این‌که به تحلیل شرایط کمک می‌کند، در تصمیم‌گیری در خصوص نحوه‌ی اجرا نیز می‌تواند بسیار مؤثر باشد. با توجه به این‌که طرح کسب و کار یک برنامه‌ی اجرایی است، نوشتن درباره‌ی زوایای مختلف کسب و کار باعث می‌شود که مشکلات بالقوه‌ی اجرا و ناسازگاری‌های موجود مابین بخش‌ها شناسایی شده و راهکارهای لازم برای آنها اندیشیده شود.

طرح کسب و کار یک سند رسمی است به این معنا که امکان ارائه‌ی آن به ذینفعان درون و برون‌سازمانی وجود دارد. مکتوب کردن ایده به این شکل امکان انتقال آن به دیگران و متقاعد کردن آن‌ها نسبت به ضرورت یا بازدهی مناسب کسب و کار را فراهم می‌آورد. تا هنگامی که یک ایده به شکل مناسبی مستند نشده باشد، امکان بررسی، تحلیل، نقد و در نهایت پذیرش یا رد آن وجود ندارد.

دلایل نوشتن طرح کسب و کار

اساساً طرح کسب و کار نوشته می‌شود تا بتواند در وهله اول راهنمای سازمان در فعالیت خود برای رسیدن به اهدافش باشد. علاوه بر این، کاربرد مهم و اصلی طرح کسب و کار هنگامی است که سازمان نیاز دارد فرد یا سازمانی برای انجام کاری قانع نماید. اگرچه معمولاً طرح کسب و کار برای تأمین سرمایه استفاده می‌شود ولی در مواقع دیگر نظیر فروش کسب و کار و ادغام دو شرکت (Merger & Aquisition) و قرارداد مشارکت در پروژه‌ها (Joint Venture) نیز به کار می‌رود.

۱) اخذ وام: برای گرفتن وام چه به صورت انتشار اوراق مشارکت یا اوراق قرضه و چه به صورت دریافت پول از بانک لازم است که شرکت طرح کسب و کار خود را ارائه دهد. در صورت انتشار اوراق قرضه نیز بانک یا مؤسسه منتشرکننده بر اساس طرح کسب و کار شرکت، ارزیابی مالی اعتباری (Financial Credit Rating) به عمل می‌آورد و بر این مبنا نسبت به تعیین نرخ بهره و انتشار اوراق اقدام می‌کند.

۲) جذب سرمایه‌گذار: یکی از مهم‌ترین کاربردهای طرح کسب و کار، به ویژه در مورد کارآفرینانی که در مرحله راه‌اندازی کسب و کارشان قرار دارند، جذب سرمایه اولیه از طریق سرمایه‌گذاران مخاطره‌پذیر (Venture Capitalist) است. این سرمایه‌گذاران در ازای شریک شدن در یک کسب و کار بخشی یا تمام سرمایه اولیه راه‌اندازی یا در برخی موارد طرح‌های توسعه یک شرکت را تأمین می‌نمایند.

۳) شرکت در مسابقات طرح کسب و کار: شرکت در مسابقات طرح کسب و کار (Business Plan Competition) یکی دیگر از انگیزه‌های نوشتن طرح است. چنین مسابقاتی که در سطح دانشگاهی و ملی کشورهای مختلف دنیا برگزار می‌شوند، هدف توسعه‌ی کارآفرینی را دنبال می‌کنند. افراد جوان به‌ویژه دانشجویان طرح تبدیل ایده‌های خود را به کسب و کارهای انتفاعی و غیرانتفاعی می‌نویسند و با شرکت در مسابقات از جوایز و کمک‌هایی برای راه‌اندازی کسب و کار خود بهره‌مندمی‌شوند.

۴) حضور در مراکز رشد و پارک‌های فن‌آوری: چند سالی است که مراکز رشد و پارک‌های فن‌آوری در کشور راه‌اندازی شده‌اند. این مراکز امکان برخورداری شرکت‌های مستقر از امکاناتی نظیر دفتر کار، خدمات مشاوره، امکانات اداری، و برخی تسهیلات مالی را فراهم می‌آورند. متقاضیان حضور در مراکز و پارک‌ها باید پیش از هر چیز طرح کسب و کار خود را آماده نمایند و بتوانند توجیه‌پذیر و فن‌آورانه بودن کسب و کار خود را نشان دهند.

۵) ورود به بورس: شرکت‌هایی که قصد عرضه سهام خود را به عموم دارند، لازم است جزئیات کاملی از وضع موجود شرکت، برنامه‌های آینده، و پیش‌بینی‌های خود از آینده‌ی شرکت را به سازمان بورس و نیز خریداران اطلاع دهند. طرح کسب و کار این شرکت‌ها باید از بخش مالی منسجم و کاملاً دقیقی شامل تحلیل‌های مالی (Financial Analysis) به ویژه ارزش‌گذاری (Valuation) سهام باشند.

۶) مذاکره و دریافت امتیازات تجاری: به دلایل مختلفی ممکن است دو شرکت با یکدیگر وارد مذاکره شوند. ممکن است شرکتی قصد داشته باشد نمایندگی یک شرکت دیگر را اخذ نماید، یا آن‌که به صورت مشترک با شرکتی وارد مناقصه شود، یا تحت لیسانس شرکتی به تولید بپردازد. در همه‌ی این موارد لازم است که شرکت پیشنهاددهنده پیش از شروع مذاکره یا حین آن طرح کسب و کار خود را ارائه دهد. طبیعتاً در چنین طرح‌هایی عمده تمرکز بر وضع موجود شرکت و قابلیت‌ها و پتانسیل‌های موجود آن است.

kiana بازدید : 429 چهارشنبه 03 فروردین 1390 نظرات (0)

10 نكته‌ي مهم در نوشتن طرح كسب و كار موفق

هر چند نوشتن يك طرح كسب و كار در ابتدا ممكن است تلاشي بي‌نتيجه به نظر آيد، نمي‌توان اين واقعيت را ناديده گرفت كه داشتن اين مهارت امر اجتناب‌ناپذيري است براي كارآفرين يا هر كسب و كاري كه به دنبال راهي براي افزايش موفقيت خود مي‌باشد. در اينجا به 10 نكته‌ي مهم در نوشتن طرح كسب و كار موفق اشاره مي‌كنيم.

1- از نگاه مخاطب بنويسيدنقطه‌ي شروع هر طرح تجاري بايد از نگاه مخاطب باشد. هدف طرح چيست؟ آيا يك سرمايه‌گذاري مطمئن به شمار مي‌آيد؟ آيا در راستاي طرح‌هاي آتي شركت قرار مي‌گيرد؟ با توجه به مخاطب نويسنده‌ بايد به گونه‌اي بنويسد كه طرح براي مخاطب قابل درك باشد. چرا كه هر مخاطبي با توجه به نيازمندي‌هاي خود با طرح ارتباط برقرار مي‌كند. براي مثال يك سرمايه‌گذار بالقوه به دنبال توضيحات روشني درباره‌ي نرخ بازگشت سرمايه و چهارچوب زماني بازگشت پول خود است.

2- بازار را كاملاً بشناسيد. كارآفرين بايد به دنبال شناخت كامل بازار خود باشد و اطمينان حاصل كند كه در طرح خود حجم بازار، نمودار پيش‌بيني رشد آن، و چگونگي دسترسي به بازار هدف را ديده است. براي مثال در طرح تجاري يك كافي‌نت بايد جمعيت منطقه، ضريب نفوذ اينترنت در آنجا، پيش‌بيني‌ها پيرامون رشد مثبت و يا مفني استفاده از اينترنت و ... لحاظ شود. ضمن آنكه بررسي شرايط و محيط رقابتي را نبايد از قلم انداخت.

3- رقابت را درك كنيداز اجزاي مهم شناخت هر محيط كسب و كاري، شناخت رقابت حاكم بر آن، چه از نظر ماهيت و چه از نظر الزامات است. آيا محيط به شدت رقابتي است و يا بالعكس رقابت در آن كم است. رقبا چگونه به رقابت مي‌پردازند. آيا رقيبي وجود دارد كه رهبري قيمت را داشته باشد؟ و نهايتاً داشتن درك عميقي از مباني رقابت در بازار الزامي است. آيا با قابليت‌ها و امكانات موجودتان توان رقابت با رقبا را داريد؟

4- به جزئيات توجه كنيد.طرح را بدون اضافات و حشويات بنويسيد. اما به گونه‌اي كه جزئيات كافي را در بر گيرد تا خواننده اطلاعات كافي جهت تصميم‌گيري آگاهانه را داشته باشد. نويسنده‌ي طرح تجاري معمولاً نقش مهمي در راه‌اندازي كسب و كار دارد. طرح تجاري بايد حس حرفه‌اي بودن را منتقل كند؛ بدون غلط‌هاي املايي، شامل استنتاج‌هاي واقع‌گرايانه، و مدل‌سازي‌هاي قابل اعتماد و اطلاعات دقيق باشد. نويسنده بايد در مورد قالب ارائه هم تصميم‌گيري كند به عنوان مثال اگر نياز به ارائه طرح وجود دارد يك مجموعه اسلايد پشتيبان نيز براي آن تهيه نمايد.

5- بر روي فرصت متمركز شويد.اگر براي كسب و كار خود به دنبال سرمايه‌گذار هستيد مهم است كه به طور شفاف فرصت سرمايه‌گذاري را شرح دهيد. چرا كه سرمايه‌گذار بايد سرمايه‌گذاري در كسب و كار شما را به سپرده‌گذاري در بانك، خريد سهام يا سرمايه‌گذاري در كسب و كار ديگري ترجيح دهد؟ وجه مميزه‌ي محصول پيشنهادي شما چيست؟ چرا افراد پول پولشان را صرف خريد از شما مي‌كنند؟

6- مطمئن شويد كه تمام حوزه‌هاي كليدي را پوشش داده‌ايد. پيرامون آن چه يك طرح كسب و كار بايد در برگيرد تحقيق كنيد. بخش‌هايي را به معرفي شركت، محصول/خدمت، بازار، رقابت، تيم مديريتي، بازاريابي، عمليات و برنامه‌هاي مالي اختصاص دهيد. با اين كه بخش بيشتر طرح از متن تشكيل مي‌شود، بهتر است شامل چند نمودار رنگي و جدول ساده نيز باشد.

7- دو دو تا چهارتا كنيد.اعداد بايد كاملاً دقيق و معتبر باشد. هزينه‌هاي بايد كاملاً مستند و پيش‌بيني‌هاي فروش بايد محافظه‌كارانه و واقع‌بينانه باشند. در حالي كه هزينه‌ها را بادقت بيشتري مي‌توان پيش‌بيني كرد، عامل اصلي موفقيت يا شكست يك كسب و كار ميزان فروش آن است. اگر نمي‌توانيد محاسبات را انجام دهيد از كسي بخواهيد كه جريان نقدي و نمودار نقطه سربه‌سر را براي شما تهيه كند. با استفاده از اين دو ابزار خواننده مي‌تواند بفهمد كه ميزان فروش چقدر بايد باشد كه هزينه‌ها را پوشش دهد و همين طور چه مقدار سرمايه براي يك شروع موفق لازم است. دقت داشته باشيد كه در شروع كارتان شما هزينه‌هاي زيادي داريد در حالي كه فروش شما نامطمئن است. همچنين اگر نسيه بفروشيد مدتي طول مي‌كشد تا پول به دست شما برسد.

8- خلاصه مديريتي تهيه كنيد.شايد مهم‌ترين بخش يك طرح تجاري خلاصه مديريتي آن باشد. اين بخش خلاصه‌اي است از كل طرح و معمولاً در ابتداي طرح قرار مي‌گيرد. اين خلاصه همچنين عاملي تعيين‌كننده در تصميم‌گيري سرمايه‌گذاري است كه با كمبود وقت مواجه است. اگر خلاصه براي سرمايه‌گذار جذاب باشد به خواندن ادامه مي‌دهد وگرنه از آن دست مي‌كشد. خلاصه‌ي مديريتي بايد پس از پايان نگارش طرح نوشته شود تا نكته‌اي ناديده نماند. خلاصه‌ي مديريتي بايد پركشش باشد تا خواننده را به خواندن بيشتر ترغيب كند.

9- طرح را بازبيني كنيد.وقتي كه طرح خود را كامل نموديد، با ديدي مستقل آن را مورد بررسي قرار دهيد. يعني از شخصي كه در فرآيند تهيه‌ي طرح دخيل نبوده است و توانايي انتقاد سازنده را دارد بخواهيد كه آن را بازبيني كند.

10- برنامه را به كار ببنديد.در نهايت يك طرح همواره بايد همچون سندي پويا ديده شود و جزئيات دقيق در ارتباط با تاريخ‌ها، زمان‌بندي اتمام كارها، و مسئوليت‌هاي مشخص را دربرگيرد. طرح بايد پيوسته مورد بازبيني قرار گرفته و به روزرساني شود. همچنين در بررسي تحقق پيش‌بيني‌ها مورد استفاده قرار گيرد. كسب و كارها به شدت وابسته به افرادي هستند كه اقدامات را انجام مي‌دهند و در قبال آن مسئوليت مي‌پذيرند. يك طرح تجاري موفق طرحي است كه كمك مي‌كند از قرار گرفتن كسب و كار در مسيري كه به اهداف شركت منتهي مي‌شود اطمينان حاصل كنيم.
نويسنده: Alan Gleeson is the Managing Director of Palo Alto Software, Ltd.
مترجم: بهزاد ساعدپناه
kiana بازدید : 582 چهارشنبه 03 فروردین 1390 نظرات (0)
طرح کسب و کار
طرح کسب و کار چیست؟
کارآفرینی و ایجاد هر نوع کسب و کار جدید اغلب با مخاطراتی همراه می باشد. این موضوع اهمیت استفاده از یک نقشه و الگوی مناسب برای انجام مطالعات و بررسی جامع قبل از شروع فعالیت و به حداقل رسانیدن این مخاطرات و آسیب ها را آشکار می سازد.
طرح کسب و کار به عنوان ابزاری برای پیش بینی و مدیریت بهتر کسب و کارهای موجود و یا جدید می باشد.این کار از طریق توجه به اولویت ها،نظارت و ارزیابی پیشرفت کار و کمک به دستیابی از اهداف از پیش تعیین شده صورت می گیرد.اینچنین طرحی،کارآفرینان را قادر می سازد تا در مراحل مختلف کسب و کار آمادگی های لازم را برای پیشبرد برنامه ها به دست آورند.
شما می توانید چشم انداز مالی کسب و کار خود را ترسیم کنید و سرمایه لازم برای راه اندازی آن را محاسبه کنید.همچنین اگر سرمایه لازم برای راه اندازی کسب و کار جدید را نداشته باشید،می توانید ایده های ارزشمند خودتان را بر روی کاغذ نوشته و آن را در قالب یک طرح کسب و کار منسجم به سرمایه گذاران ارائه دهید تا هم ایده های ذهنی خودتان را انتقال دهید و هم منافع و ریسک های واقعی این کار را به سرمایه گذار و مخاطبان خود نشان داده و آنها را به سرمایه گذاری در زمینه ایده تان متمایل کنید.
"یک طرح کسب و کار نوشته ای توصیفی و جامع در مورد کسب و کار یک موسسه است.این طرح حاوی گزارشی دقیق در خصوص تولیدات یا خدمات شرکت،روش های تولید،بازار و مشتریان،استراتژی بازاریابی،منابع انسانی،تشکیلات،نیاز به زیر ساخت ها و تامین نیازهای مالی،منابع تامین مالی و نحوه استفاده از آنها می باشد."
اگر طرح کسب و کار را مثل یک نقشه فرض کنیم،بهتر می توانیم،اهمیت آن را درک کنیم،فرضا اگر بخواهیم برای یک ماموریت یا سفر تفریحی از شهر شیراز به مشهد سفر کنیم،راه های متعددی وجود دارد که هر کدام هزینه و زمان متفاوتی خواهند داشت.
شما که در آغاز راه اندازی یک کسب و کار می باشید،نیز همانند یک مسافر هستید که باید قبل از آماده سازی طرح سفر،بعضی تصمیم های مهم را بگیرید و اطلاعات راجمع آوری کنید.
در برنامه سفر،عوامل بیرونی مثل تعمیر اضطراری اتومبیل،شرایط آب و هوا،وضعیت جاده،مناظر دیدنی،زمین مناسب برای اردو و ... نقش دارند.اینها عواملی هستند که مسافر هیچ کنترلی بر آنها ندارد،اما باید در برنامه خود آنها را مورد توجه قرار دهد.شما هم مثل یک مسافر باید عوامل بیرونی مثل قوانین جدید،رقابت،تغییرات اجتماعی،تغییر نیازهای مصرفی یا فناوری جدید را در نظر بگیرید.
از طرف دیگر مسافر در نظر می گیرد،چه مقدار پول دارد،چه مدت زمان دارد و از کدام اتوبان ها،جاده ها،اردوگاه ها و ... می خواهد استفاده کند،شما هم دقیقا در آغاز کسب و کار خود باید بر تولید،بازاریابی و ... نظارت داشته باشید.
نکته: مطالعات نشان می دهد افرادی که بدون مطالعه و تنظیم طرح کسب و کار (BP)اقدام به کار می کنند،در مقابله با مشکلات و افت و خیزهای اقتصادی و بازار کار توان کمتری دارند و لذا احتمال ورشکستگی و عدم موفقیت شان زیاد است.
چرا به نوشتن طرح کسب و کار نیاز دارید؟
شما قبل از شروع و راه اندازی یک فعالیت تجاری لازم است یک طرح کسبو کار تهیه کنیداین طرح امکان خود ارزیابی را برای شما فراهم می کند از این طرح می توانید در موارد زیر استفاده کنید.
  • تعریف دقیق و درک اینکه "در چه کسب و کاری هستید؟"
  • برای یک وارسی واقعی:
    • طرح موجب می شود که شما بعضی از پیش فرض هایی که قبلا در ذهن خود داشتید مورد بررسی و بازبینی هدفمند و نقادانه قرار دهید و بتوانید پاسخی مناسب برای سؤال هایتانپیدا کنید.
    • به شما امکان می دهد نقاط ضعف و قوت خود را شناسایی کنید.
  • برای فراهم کردن یک تست امکان پذیری
    • تست عملی بودن ایده شما؟
    • آیا ایده شما می تواند جریان نقدی پایدار فراهم کند؟
    • آیا به سمت سوددهی می رود؟
    • به چه نوعی از کمک های مالی نیاز دارید؟آیا می توانید آن را بازپرداخت کنید؟
    • موانع موفقیت شما در این راه چیست؟
  • برای گرفتن تصمیمات بهتر
    • جمع آوری اطلاعات قبل از اینکه به آنها نیازمند شوید،باعث اتخاذ تصمیمات آگاهانه می شود.
    • برنامه شما،دیدگاهی سازمان یافته در مواجهه با مسائل فراهم خواهد کرد.
  • به عنوان راهنما و ابزار اندازه گیری
    • طرح کسب و کار به عنوان راهنمایی در طول مسیر به شما امکان می دهد پیشرفت تان را در مقایسه با انتظارات برنامه ریزی شده اندازه بگیرید.
  • به عنوان ابزار تامین مالی
    • طرح کسب و کار مدرکی است که نهایتا ایده کسب و کار مخاطره آمیز شما را به عنوان یک فرصت سرمایه گذاری بالقوه به شرکا و تامین کنندگان و کارکنان شما می فروشد.
  • به عنوان یک وسیله ارتباطی
    • این طرح در زمینه تعریف اهداف،رقابت،مدیریت و پرسنل به شما کمک می کند.از این رو فرآیند تهیه طرح شغلی می تواند نوعی بررسی واقع بینانه ارزشمندی از کسب و کار به حساب آید.
بخش های مختلف طرح کسب و کار
برای نوشتن یک طرح کسب و کار ممکن است بیش از 200 ساعت زمان صرف شود،البته زمان آن به دانش و تجربه شما و همینطور هدفی که قصد رسیدن به آن را دارید،بستگی دارد.
این برنامه ممکن است آنقدر جامع و کامل باشد که به هر سرمایه گذار بالقوه ای تصور و فهم درستی از فعالیت شما ارائه دهد و همینطور به شما کمک کند که فکر خود را بیشتر مورد ارزیابی و سنجش قرار دهید.
به طور کلی،طرح کسب و کار شما باید دربرگیرنده بخش های ذیل باشد:
  1. بخش معرفی
  2. خلاصه مدیریتی
  3. نوع صنعت،سازمان و محصولات و خدمات
  4. برنامه بازاریابی
  5. برنامه های طرح و توسعه
  6. برنامه عملیاتی و تولید
  7. ساختار سازمانی
  8. برنامه زمان بندی
  9. ریسک ها،مشکلات و مفروضات اساسی
  10. برنامه مالی
  11. پیشنهادها
  12. ضمائم
1- بخش معرفی
هدف از این بخش تهیه خلاصه کوچکی از عناوین طرح کسب و کار است.شما در این بخش باید مواردی از قبیل موارد زیر را ذکر کنید.
  1. نام و نشانی شرکت
  2. نام خودتان یا مالکین،مدیران و پرسنل کلیدی و نشانی،شماره تلفن،دورنگار و پست الکترونیکی. در صورتی که کسب و کار شما در قالب یک شرکت است باید تمامی سهامداران را نام ببرید و بعد از آن بگوییدمدیران شرکت و یا کسب و کار شما چه کسانی هستند.در صورتی که افرادی در کسب و کار شما هستند که نقش کلیدی دارند آنها را نیز معرفی کنید.
  3. اعلام اینکه این گزارش محرمانه است.این قسمت به منظور حفظ موارد امنیتی است و بسیار برای شما مهم است.
  4. فهرست مطالبی که در طرح آمده است.
2- خلاصه مدیریتی:
بسیاری از افرادی که طرح های تجاری را می خوانند (بانکداران،سرمایه گذاران،شرکاء و ...) دوست دارند که خلاصه ای از آنچه در پیش رو دارند،شامل قسمت های مهم طرح کسب وکار را ببینند.
چنین خلاصه ای،دید کلی نسبت به آنچه در ادامه خواهد آمد،در اختیار خواننده قرار می دهد.چنین خلاصه ای نباید بیش از سه صفحه باشد.خلاصه،پس از اینکه کل برنامه تکمیل شد،نوشته می شود.
در خلاصه مدیریتی موارد زیر مطرح می شود:نوع کسب و کار (تولیدی،خدماتی،تجاری و ...)،محل استقرار،ماموریت و هدف شرکت خود را مشخص سازید.
مثلا شرح فعالیت شرکت خدمات نظافتی "نظیف" بر این اساس است:
این شرکت خدماتی بر مبنای قرارداد برای فعالیت های کوچک و متوسط،خدمات نظافتی انجام می دهد.این خدمات عبارتند از تمیز کردن کف طبقات،فرش ها،پرده ها و پنجره ها و جاروکشی و گردگیری و شستشوی معمول.قراردادها یکساله بسته می شوند و خدمات خاص و شرح انجام خدمات را شامل می شوند.
همچنین باید هر گونه اطلاعاتی که فرصت موردنظر را برای کسب و کار شما مهیا می کند در این قسمت به اختصار ارائه گردد.
فرض کنید ایده و یا کسب و کار شما در زمینه موبایل است.در این قسمت لازم است روند تغییرات و تحولات گوشی ها از گوشی های بزرگ به گوشی های کوچکتر و اینکه در آینده این صنعت به چه سمت وسویی پیش خواهند رفت،توضیح داده شود.
تکنولوژی مرتبط با کسب و کار شما و سرعت تغییرات آن بسیار مهم است.در این قسمت بگویید که کسب و کار شما در چه دنیایی از تکنولوژی مربوط به سر می برد.
بعد از اینکه فرصت مشخص شد،باید به طور خلاصه مشخص کنید چطور این فرصت را دنبال می کنید و در حقیقت مشخص کنید،راهبرد بازاریابی به کار رفته در طرح شما کدام است؟
هدف گیری بازار خود را به طور خلاصه در این قسمت ذکر کنید.
مختصرا بیان کنید موقعیت شما در آینده در میان رقبا چه خواهد بود؟ویژگی های منحصر به فرد کالا و خدمات خود را بیان کنید و ذکر کنید این کالا وخدمات چه ارزشی برای مشتریانتان دارد؟همچنین اطلاعات مالی مهم از وضعیت گذشته و برنامه ریزی برای آینده از قبیل درآمد،سود خالص،دارایی ها و سهام را مشخص کنید.
مثلا شرکت خدماتی نظیف آنچه در ثسمت سوددهی خود در بخش خلاصه مدیریتی مشخص کرده،اینگونه است،میزان درآمد حاصل از ارائه خدمات نظافتی در سال 850 میلیون ریال افزایش ارائه خدمات 20 درصدی سالیانه در 3 سال اول.
در خلاصه مدیریتی خود،شما باید اطلاعاتی را به طور خلاصه در خصوص همکاران خود به خواننده منتقل کنید.
  • چه کسی این کسب و کار را تامین کرده و چگونه؟
  • از لحاظ حقوقی و مالکیت شرکا و همکاران،شرکت شما چگونه است؟
  • افراد کلیدی و مهم شرکت چه کسانی هستند؟
  • سهامداران چه کسانی هستند و نحوه توزیع سهام چگونه است؟
و در نهایت اینکه شما باید به طور مشخص و واضح پیشنهاد اصلی یا نهایی خود را به خواننده یا سرمایه گذار مخاطره پذیری که قصد دارد،در طرح شما شرکت یا سرمایه گذاری نماید،ارائه دهید.
3- نوع صنعت،سازمان،محصولات و خدمات
این بخش خلاصه ای را از صنعت و اقتصاد عمومی که کسب و کار شما قرار است در آن فعالیت کند،فراهم می کند.
در این قسمت از طرح کسب و کار شما باید موارد زیر را به طور واضح و روشن برای خواننده طرحتان بیان کنید.
  • چشم انداز صنعت
  • شرکت و زمینه کسب و کار
  • محصولات یا خدمات
  • استراتژی ورود و رشد
و اینکه خصوصیات جمعیت شناختی،روندها و چرخه عمر صنعت چگونه است؟
روندهای اقتصادی،تغییرات در تکنولوژی،تغییرات سیاسی یا قانونی (مقررات محلی،قوانین جدید) تغییرات اجتماعی (تغییر پوشش مردم با نوع مصرف گرایی،قدرت خرید،توقعات و توجه بیشتر به مسائل آموزشی و فرهنگی) و از این دست تغییرات،کسب و کار شما را تحت تاثیر قرار می دهد. اثرات آنها را بر کسب و کارتان شرح دهید.
همچنین مشخص کنید برای ورود به صنعت چه موانعی وجود دارد؟
در این قسمت چرخه عمر محصول مورد نظر در بازارهای داخلی و خارجی را نیز توصیف کنید.
خصوصیات و کاربردهای محصول/خدمت شما چیست؟محصول یا خدمت شما چه وجه تمایزی با سایر محصولات بازار دارد؟
به طور کلی در این قسمت چشم انداز (vision)،استراتژی و ماموریت(mission) کسب و کارتان را به طور خلاصه ارائه نماید.
مثلا یک شرکت تولیدی برگه زردآلو استراتژی خود را چنین تعریف کرده است:
ما قصد داریم که بزرگ ترین عرضه کننده برگه خشک زردآلو به بازارهای اروپا شویم استراتژی شرکت را ساخت کارخانه ای برای فرآوری میوه زردآلو و تولید برگه خشک تعیین نموده و هدف آن را افزایش ارزش افزوده محلی و کاهش هزینه های حمل و نقل و زیان های کنونی اعلام می نماییم. و همچنین ماموریت خود را چنین اعلام کرده است:مشتریان باید از خرید محصول سالم و فوق العاده خوشمزه با قیمتی معقول و مناسب بهره مند شوند.
به طور کلی در مورد صنعت موردنظرتان نقاط قدرت (strengths)،نقاط ضعف (weaknesses)،فرصت ها (Opportunities) و تهدیدات (Threats) را تعیین کنید.
محصولات خود را از نظر منحصر به فرد بودن شرح داده و ذکر کنید چگونه مشتریان محصول یا خدمت شما بهره مند می گردند؟شرح مختصری از محصولات خود از مرحله مواد خام تا اقدام نهایی ارائه کنید.در تولید محصول از چه موادی استفاده می کنید؟چطور به این مواد دسترسی دارید؟هزینه استفاده از این مواد چه مقدار می باشد؟
شایستگی های محوری محصولتان را از نظر ویژگی های مختلف بیان کنید.توصیف بیشتری از محصول/خدمات ارائه دهید. (تصاویر،ویژگی ها،دیاگرام ها،خصیصه های تحسین برانگیز مرتبط با محصول/خدمات عملکرد،وظیفه فردی،طراحی اجزا و غیره).
سپس در مورد موانع ورود و خروج به این صنعت خاص که شما در پی ورود به آن هستید توضیح دهید.تعیین کنید شما برای ورود و خروج از این صنعت چه تدابیری را اندیشیده اید.
4- برنامه بازاریابی:
برنامه بازاریابی خوب در توسعه کسب و کار شما ضروری است.این قسمت مهم ترین بخش طرح کسب و کار است که شامل دو بخش کلی 1-تحقیق و تحلیل بازار 2-استراتژی بازاریابی می باشد.
در بخش تحقیق و تحلیل بازار هدف این است که سرمایه گذاران و وام دهندگان را متقاعد کنید که:
  1. درک کاملی از بازار دارید.
  2. برای محصول یا خدمت شما بازار وجود دارد.
  3. شرکت شما این قابلیت را دارد که سهمی از این بازار را به خود اختصاص دهد.
استراتژی بازاریابی نیز به شما نشان می دهد که چگونه باید تولیدات و خدمات را توزیع،قیمت گذاری و تبلیغ کنید.
بخش اول:تحقیق و تحلیل بازار
در این قسمت باید راجع به موارد زیر در طرح کسب و کار خود مطالبی را شرح دهید:
  1. مشتریان
  2. اندازه بازار و روندهای آن
  3. تخمین سهم بازار و فروش
  4. ارزیابی آینده بازار
  5. رقابت،حساسیت ها و خطرها
1- مشتریان: در طرح کسب و کار خود مشخص کنید،مشتریان شما چه کسانی هستند؟چه کسانی از محصولات و خدماتتان استفاده می کنند؟رابطه بین مصرف کننده و خریدار اصلی را ذکر کنید.مشتریان با خرید محصول شما چه مزایایی به دست می آورند؟چرا این بازار به محصول/خدمت شما نیاز دارد؟این بازار تا چه مدت به محصول/خدمت شما نیاز دارد؟اگر محصول/خدمت شما مطابق نیازهای روز باشد،آیا تکنولوژی جدیدی خلق می شود و یا متوقف می شود؟
ویژگی های نمونه ای از خریدارانتان،از قبیل سن،موقعیت،میانگین درآمد،جنسیت،سبک زندگی،شغل آنها و دیگر اطلاعات مهم را مشخص کنید.اولویت های خریداران را در انتخاب نوع خرده فروشی نیز تعیین کنید.
مشخص کنید چه ویژگی منحصر به فردی در محصولات شما وجود دارد که مشتریان شما آن رابه محصولات رقبایتان ترجیح خواهند داد؟ویژگی متمایز کننده ممکن است از نظر کیفیت،تنوع،زیبایی،خدمات پس از فروش،قیمت یا مواردی از این قبیل باشد که شما باید حتما در طرح خود این ویژگی یا ویژگی های ممتاز را ذکر کنید.
2- اندازه بازار و روندهای آن: اندازه بازار را مشخص کنید و نشان دهید در برآورد اندازه بازار تا چه حد به عواملی از قبیل علاقه مندی مشتریان به محصولات/خدمات شما،سطح درآمد آنها و نحوه دسترسی شان به محصولات/خدمات خود توجه کرده اید؟مشخص کنید حیطه بازار شما تا چه حد باید باشد تا عملیات کسب و کار شما پایدارتر باشد.
تخمین ها و برآوردهای رشد را با استفاده از عواملی همچون روند صنعت،تاثیر فناوری های جدید،روندهای اقتصادی اجتماعی،سیاست های دولت،تغییرات جمعیتی و نیازهای مشتریان بررسی و ارزیابی نمایید. منابع و فرضیات به کار رفته را به وضوح و با شفافیت بیان کنید و سعی کنید در برآوردها واقع گرا باشید.
3- تخمین سهم بازار و فروش: در طرح خود تقاضای محصول را در نظر بگیرید.یعنی مشخص کنید چقدر برای محصول شما در بازار تقاضا وجود دارد؟از کدامیک از روش های برآورد بازار استفاده کرده اید؟از چه منابعی برای تعیین تقاضای بازار استفاده کرده اید و به چه دلیل این منابع را به کار گرفته اید،روند تغییرات تقاضا را مشخص کنید.
در مورد حجم فروش محصول/خدمت خود نیز باید مطالبی را مشخص کنید.حجم و ارزش احتمالی محصولی که شما می خواهید بفروشید چقدر است؟پاسخ شما مشخص می کند که چگونه باید آن را توزیع کنید و بفروشید.
4- ارزیابی آینده بازار: در آینده چه سهمی از بازار را به دست خواهید آورد؟در تعیین اندازه بازار در آینده و یا سهمی که به طور بالقوه انتظار به دست آوردن آن را دارید مبالغه نکنید،در غیر اینصورت اعتبار طرح کسب و کار شما زیر سؤال خواهد رفت.
5- رقابت،حساسیت ها و خطرها: در نهایت در قسمت تحقیق و تحلیل در مورد بازار،راجع به رقابت ها و خطرات احتمالی که ممکن است از جانب آنها به شما برسد نیز اطلاعاتی را در طرح خود ارائه دهید.
زمانی که حدود بازار خود را مشخص می کنید،ممکن است تعدادی از رقبای خود را کشف کنید.هر رقیبی در هر ناحیه ای ضرورتا نیرومند نیست،شما نه تنها باید تعداد رقبا را تعیین کنید،بلکه باید قدرت نسبی آنها را نیز مشخص کنید.
به محض اینکه بازار محصول/خدمت خود را مشخص نمودید،همه فعالیت های رقابتی را ارزیابی کنید،محصولات،ساختارهای قیمت،تبلیغات،فعالیت های ترویجی و نحوه توزیع و نقل و انتقال محصول،نسخه هایی از بروشورهای مربوط به فروش را تهیه و در صورت لزوم در مورد اولویت های خدمات رسانی موجود تحقیق کنید.
به طور کلی بگویید رقبای بنگاه و کسب و کار شما چه کسانی هستند؟برنامه های خاص آنها چیست؟نقاط ضعف و قوت رقبا (در زمینه هایی مانند مدیریت،شبکه توزیع،توانایی های تولید،منابع مالی و مزایای قیمت و هزینه ها ...)چیست؟سیاست های آینده بازار در مورد بازار و قیمت ها و تنوع تولیدات و ... چیست؟
وضعیت رقابت در آینده از نظر تعداد و قدرت و انحصاری شدن و غیر انحصاری شدن چیست؟
تخمین بزنید چقدر از محصول/خدمت شما توسط رقبای شما در سال آینده تولید خواهد شد؟
همچنین مشخص کنید رقبایتان در چه سطحی هستند؟آیا رقبا کسانی هستند که محصولی مشابه محصول شما با همان قیمت تولید می کنند و یا فروشندگان و تولیدکنندگان هستند که فقط محصول مشابه تولید می کنند و یا تمام فروشندگان یک سرویس یا خدمت مشابه و یا تمام فروشندگانی که در یک سبد هزینه مشابه فعالیت می کنند؟کدامیک را به عنوان رقیب در نظر گرفته اید؟
اگر فکر می کنید رقبایی وجود دارند که شما می توانید بخشی از بازار آنها را تصاحب کنید،در مورد نحوه انجام این کار نیز توضیح دهید؟
بخش دوم:استراتژی های بازاریابی
در بحث تحلیل استراتژی بازاریابی،شما باید موارد زیر را در طرحتان مشخص کنید:
  1. قیمت گذاری
  2. تبلیغات
  3. شیوه فروش
  4. توزیع
  5. سیاست های خدمات و گارانتی
1- قیمت گذاری:
بعد از آنکه در بخش تحقیقات بازار مشخص شد که چه کسی کالا یا خدمت شما را می خرد،اندازه بازار بالقوه چقدر است؟آنگاه باید مشخص شود چه قیمتی باید مطالبه شود؟در این قسمت از طرح کسب و کار مشخص کنید چگونه برای محصول و خدمات تولید شده قیمت تعیین خواهید کرد و چه قیمتی در نظر گرفته شده است.با در نظر گرفتن موانع و محدودیت های قیمت گذاری از قبیل:هزینه ها (هزینه های تولید،بازاریابی و سود)،رقابت (تاثیر رقبا بر قیمت) و ملاحظات اخلاقی (مواردی که موجب کسب رضایت مشتریان خواهد شد.) قیمت کالا و خدماتموردنظر تعیین می شود.
برای تعیین قیمت کالا و خدمات می توانید از هر یک از استراتژی های پنج گانه قیمت گذاری (هدف های سوددهی،هدف های فروش،هدف های رقابتی،هدف های مربوط به بازارسازی محصول و شرکت،هدف های بقا) استفاده کنید. همچنین در این قسمت از طرح روش هایی را که به منظور مدیریت قیمت ها تعدیل یا حفظ قیمت ها نسبت به وضعیت بازار،رقابت و رفتار مشتریان استفاده خواهید کرد را ذکر کنید.
2- تبلیغات:
هدف تبلیغات و اقداماتی که در این رابطه انجام می دهید،آن است که اطلاعات محصول/خدمات خود را به طور مؤثر به بازار منتقل کنید.هدف های مشخص در این ارتباط عبارتند از:
  • شناساندن محصول یا خدمات خود به بازار
  • مشخص کردن چارچوب کلی نحوه فروش و توزیع
  • نشان دادن منافع محصول به مشتریان
این بخش شامل توصیفی در مورد کلیه رسانه هایی که برای آگهی برنامه ریزی می کنید (شامل اینترنت،تابلوهای تبلیغاتی خیابانی،روزنامه ها،مجلات،رادیو،تلویزیون،نامه های پستی مستقیم و غیره) می باشد.همچنین بایستی در مورد برنامه های ارتباط عمومی،ملزومات فروش (کاتالوگ،بروشور و ...)طرح بسته بندی،نمایشگاه های تجاری و غیره توضیح دهید.از طریق چنین اطلاعاتی به خواننده نشان خواهید داد که به موضوع اهمیت داده شده و کانال های مناسب برای جذب مشتریان به منظور خرید محصول انتخاب شده است.
در صورتی که عوامل یا متخصصینی خارج از شرکت را به منظور کمک در امر تبلیغات و امور روابط عمومی انتخاب می کنید در مورد توانایی،تلاش ها و شایستگی آنها و منافعی که برای کسب و کار شما به همراه خواهند داشت،توضیح بدهید.
3- شیوه فروش:
فروش فرآیندی است برای اینکه نهایتا مشتریان را متقاعد کنید که محصولتان را بخرند.بخش فروش طرح کسب و کار بایستی نشان دهنده این موضوع باشد که با مدیریت فرآیند فروش به صورت سازمان یافته ای برخورد کرده اید.در قسمت فروش طرح کسب و کار خود باید درباره مباحث زیر مطالبی را ذکر کنید:
1-3-مسئولین فروش: چه کسانی محصولات شما را خواهند فروخت؟آیا آموزش تخصصی دیده اند؟
2-3- مشخص کردن کانال های فروش: آیا محصول را مستقیما به مشتریانتان می فروشید یا از طریق نمایندگی فروش،توزیع کننده و عامل فروش عمل می کنید؟
3-3- روش های فروش: از کدامیک از روش های فروش (تلفنی،ارائه مستقیم به مشتری،مکاتبه پستی،فروشگاه،آگهی،سفارش پستی،شرکت در نمایشگاه و غیره) استفاده می کنید؟
4-3- اهداف: چه حجم فروش و فعالیت هایی مانند بازدید روزانه برای فروشنده ها و یا کنترل سایر روش های فروش تعیین کرده اید؟
5-3- ملزومات کمکی برای فروش: چه ملزوماتی (جزوه،بروشور،لوح فشرده)برای فروش و ارائه پشتیبانی های فنی بعدی برای فروشندگان فراهم خواهید کرد.
6-3- آموزش: چگونه آموزش فروشنده ها را برنامه ریزی می کنید.
7-3-تصمیمات مشتریان: چه کسانی دقیقا در مورد خرید تصمیم می گیرند و چه افرادی بر تصمیم آنها تاثیرگذار می باشند؟
8-3- زمان فرآیند فروش: چه مدت زمان برای آگاه شدن مشتریان شما و تصمیم گیری آنها برای خرید و نهایتا پرداخت،لازم است؟
9-3 شرایط پرداخت: چه شرایطی را برای پرداخت به مشتریان پیشنهاد می کنید؟
10-3- فرآیند سفارش دهی: چگونه سفارشات از فروشندگان به سفارش دهندگان منتقل می شود؟
11-3- سفارشات در دست: در حال حاضر چه سفارشاتی دارید یا چه سفارشاتی در آینده نزدیک و از چه کسانی ممکن است داشته باشید.
12-3- رسیدگی به شکایات مشتریان: چه مراحلی را برای رسیدگی به شکایات مشتریان در نظر دارید؟
4-توزیع:
در این قسمت از برنامه بازاریابی موارد ذیل را برای وام دهندگان،سرمایه گذاران و دیگر خوانندگان طرحتان مشخص کنید:
1-4-کانال های توزیع: کانال های اولیه توزیع کدامند؟ (فروشگاه های خرده فروشی،عمده فروشی،دریافت سفارش به کمک پست،فروش درب به درب،تجارت الکترونیک با استفاده از اینترنت و ...)
2-4- عوامل واسطه: آیا زنجیره کامل توزیع متعلق به شماست یا عوامل واسطه ای مانند سوپرمارکت ها و دیگر عواما توزیع را به کار می گیرید؟
3-4- تاثیر بر روی کیفیت: آیا کیفیت محصولات هنگامی که به دست مصرف کننده نهایی می رسد مناسب است؟
4-4- سازگاری: آیا کانال های توزیع انتخاب شده با ظرفیت و ساختار تولید سازگار است؟
5-4- تناسب کانال توزیع با محصول: آیا کانال های توزیع با تصویری که از شرکت و محصولات شما در جامعه وجود دارد سازگار است؟
6-4- هزینه های توزیع: آیا کانال های توزیع انتخابی شما در ارتباط بامحصول،مقدار آن و بازاری که موردنظر شماست از نظر هزینه مقرون به صرفه هستند؟
7-4- قابلیت افزایش قیمت: آیا محصول شما می تواند افزایش قیمت مورد نیاز و درخواست توزیع کنندگان را تحمل نماید؟
8-4- بسته بندی: آیا بسته بندی محصولات شما برای کانال های حمل و توزیعی که در نظر گرفته اید،مناسب است؟
9-4- سیاست های خدمات و گارانتی: یکی از مهم ترین علل شکست در فروش،فقدان خدمات بعد از فروش است.چنانچه محصول/خدمتی تولید می کنید باید با نیازهای مشتری ارائه خدمات پیش،حین و پس از فروش آشنا باشید. و اگر در شرف تولید محصولی هستید که به خدمات پس از فروش نیاز دارد،متوجه خواهید شد که دادن محصول به دست مصرف کننده یک مساله و تامین خدمات کافی برای آن مساله ای دیگر است.
در واقع خدمات پشتیبانی به صورت یکی از عواملی درآمده است که می توان بدان وسیله به "مزیت رقابتی" دست یافت.
خدمات پس از فروش در حقیقت نوعی تعهد آینده به مشتریان است.شما باید بتوانید در ارزیابی اولیه بازار،حجم این وظیفه را برآورد نمائید.سعی کنید در هنگام تعیین حجم فروش،گزارشی نیز از کل این تعهد و هزینه آن تهیه کرده و مطالبی را در طرح کسب و کار خود به این موضوع اختصاص دهید.
5- برنامه های طرح و توسعه:
نکته:
شما لازم است هر سال تغییراتی در طرح بازاریابی بدهید و در تعیین مسیر کار باید تصمیم های کوتاه مدت اتخاذ کنید.
در این بخش بایستی هر گونه فعالیت های تحقیق و توسعه که قبل از تولید و توزیع محصول صورت می گیرد را مطرح نمایید.مرحله فعلی توسعه محصول یا خدمت را توضیح داده و شاخص واضح و شفافی از توانایی و تلاش یا هزینه های مرتبط و زمان مورد نیاز برای تکمیل آنها را بیان می کند.
"در مورد تلاش و زمان لازم برای توسعه محصول واقع گرا باشید."
طرح های مربوط به توسعه محصول در آینده و همینطور هر گونه طرح توسعه در ارتباط با پاسخگویی به نیاز بازار را توضیح دهید.در آینده قرار است چه محصول یا خدمتی را علاوه بر آنچه که الان هست ارائه دهید؟
به طور کلی موارد زیر را در این بخش در مورد محصولات و خدمات آینده تان توضیح دهید:
  • توسعه موقعیت ها و وظایف
  • مشکلات و ریسک ها
  • بهبود محصول و محصولات جدید
  • هزینه ها
6- برنامه عملیاتی و تولید
بیشتر سرمایه گذاران تنها زمانی حاضر به سرمایه گذاری هستند که از کسب و کار مورد نظر آگاهی داشته باشند،بنابراین ارائه توضیحات مراحل مختلف تولید محصول از مرحله آماده سازی مواد اولیه تا محصول نهایی آماده فروش،برای خوانندگان گزارش کتبی ضروری است.
موارد زیر را در مورد بخش عملیاتی و تولیدی خود ذکر کنید:
  • چرخه عملیات
  • محل جغرافیایی
  • تسهیلات و بهسازی
  • استراتژی ها و برنامه های تولید
  • وضعیت های قانونی و اداری
اگر فعالیت مورد نظر شما تولیدی است،لازم است طرح تولید تنظیم شود.این طرح باید تمامی فرآیند تولید را به طور کامل تشریح کند. و اگر فعالیت شما خدماتی است این بخش را طرح عملیاتی می گویند و لازم است،مراحل زمان بندی تکمیل معامله تجاری را تشریح کنید.
مشخص کنید تصمیم به ساخت چه قطعاتی دارید و چه قطعاتی را خریداری خواهید کرد؟آیا مونتاژ نهایی را خودتان انجام می دهید یا طی قراردادی به دیگران واگذار می کنید؟
به طور خلاصه مراحل مختلف تولید و جریان مواد و قطعات را از مواد خام تا محصول نهایی،بسته بندی و انبار توضیح دهید.
ماشین آلات و تجهیزات اصلی مورد نیاز و مشخصات آنها را ذکر کنید.
در مورد سالن تولید،نحوه استقرار ماشین آلات و تجهیزات عمده و ابعاد آنها توضیح دهید.
تعیین کنید عوامل مهم و حیاتی در دستیابی به محصول نهایی با کیفیت مورد انتظار کدامند؟چه اقدامات،برنامه ریزی و پیش بینی هایی را به منظور حصول اطمینان از کیفیت محصول نهایی صورت داده اید.
توصیف کنید محتمل ترین حوادث (مانند از کار افتادن ماشین آلات و غیره) که می تواند منجر به توقف تولید شود،کدامند؟این توقف چه مدت طول خواهد کشید؟اقدامات لازم برای ادامه کار تولید را پیش بینی کنید.
ساختار سازمانی
ساختار سازمانی قسمتی از طرح کسب و کار است که شکل مالکیت کسب و کار نوپا که مالکیت شخصی،مشارکتی و یا سهامی است را شرح می دهد.اگر فعالیت کارآفرینانه شما مشارکتی است باید مدت آن را معین کنید یا اگر سهامی است،مهم است که میزان سهام موجود،انواع سهام،نام ها و نشانی ها و چکیده سوابق مدیران و کارکنان شرکت به تفصیل عنوان شود همچنین ساختار سازمانی کسب و کار خود را معین کنید و در آن حدود اختیارات و مسئولیت های اعضای تشکیلات را قید نمایید.
به طور خلاصه در مورد افرادی که حاکمیت و کنترل سازمان را در اختیار دارند (نام،فعالیت،میزان تحصیلات،اشتغال و میزان مشارکت آنها) توضیح دهید.
همچنین افراد مهم و کلیدی گروه خود را کامل معرفی کنید.معرفی شما باید بیانگر آن باشد که افراد فوق از استعداد،مهارت و تجربه لازم برای محقق کردن اهداف پیش بینی شده برخوردار هستند.مطالعه کنندگان طرح شما به ویژه علاقه مند هستند بدانند وظایف مهم از قبیل مدیر عامل (اجرایی ارشد) مدیریت مالی،مدیریت بازاریابی و فروش،مدیریت تولید را چه کسانی به عهده دارند،به این موضوع نیز حتما اشاره کنید.
اگر از خدمات پشتیبانی بیرونی مثل مشاورین صنعتی با تخصص های خاص،حقوقدانان،حسابداران،آژانس های روابط عمومی یا بازاریابی استفاده می کنید و یا برای استفاده از آنان درحال برنامه ریزی هستید آنها را ذکر کنید و توضیح دهید چه نوع خدماتی را از آنها خواهید گرفت؟
همچنین در این بخش جزئیاتی در مورد نیروی کار،تعداد افراد مورد نیاز و تخصص های هر کدام،چگونگی دسترسی به این نیرو،هزینه های جذب نیروی کار،مزایا،طرح های تشویقی که برای این افراد در نظر گرفته اید،دوره های آموزشی که برای افزایش سطح علمی آنها طراحی خواهید کرد و ... مطالبی را ذکرکنید.
"یک سرمایه گذار بر روی نیروی انسانی سرمایه گذاری می کند،نه بر روی ایده ها و تصورات"
برنامه زمان بندی
پس از آنکه وضعیت طرح ازنظر امکانات تولید،هزینه ها و منابع تامین مالی مشخص شد،نیاز به یک برنامه زمان بندی می باشد تا مطابق آن تخصیص منابع مالی و انجام هزینه های مربوطه مشخص شود.از این رو باید دیدگاه های اصلی و زمان برداشتن هر گام جهت نیل به هدف نهایی،یعنی راه اندازی تجاری مشخص شود.
برای عملیات و فعالیت هایی نظیر موارد زیر پیش بینی زمانی و هزینه های لازم را مشخص نمایید.و در جدول مخصوصی علامت گذاری کنید:
  • عملیات ساختمانی و محوطه سازی
  • انعقاد قرارداد انتقال تکنولوژی
  • اجرای تاسیسات الکتریکی و مکانیکی
  • خرید دستگاه های تاسیساتی
  • خرید ماشین آلات و تجهیزات تولیدی ساخت خارج
  • خرید ماشین آلات و تجهیزات تولیدی ساخت داخل و مواردی از این قبیل
  • تهیه مواد اولیه
  • راه اندازی آزمایشی
  • راه اندازی تجاری
9- ریسک ها،مشکلات و مفروضات اساسی
طرح کسب و کار شما بر اساس تعدادی مفروضات تهیه می شود.صرف نظر از اینکه شما چقدر این فرضیات را با دقت در نظر گرفته اید،احتمال اینکه همه چیز دقیقا مطابق طرح شما پیش برود،بسیار کم است.
در نتیجه اگر شما طرحی برای پیشامدهای احتمالی داشته باشید،آماده اجرای آن هستید.این موضوع بسیار مهم است تا زمینه هایی که کسب و کار شما را شکننده و آسیب پذیر می کنند،بدانید.
  • در طرح خود مشخص کنید،از وارد شدن در چه زمینه هایی باید پرهیز نمایند؟وارد شدن به این مباحث چه صدماتی ممکن است به کسب و کار شما وارد کند؟
  • تغییرات در نرخ بهره،نوسانات نرخ ارز،رکود اقتصادی،نرخ تورم،نرخ مواد اولیه چه تاثیری ممکن است بر کسب و کار آینده شما بگذارد؟مشخص کنید و تعیین کنید چه راهکارهایی برای مقابله با اینگونه خطرات احتمالی پیش بینی کرده اید؟
  • در مورد قوانین و مقررات و سیاست های اقتصادی،مالیات ها،مقررات جدید و اثرات احتمالی که ممکن است بر کسب و کارتان تاثیر بگذارند،نیز مطالبی ذکر کنید.
مشخص کنید تغییرات عقاید و افکار عمومی مثل تغییرات در سلیقه و مد و موضوعات اخلاقی چه اثرات سوئی بر کسب و کار شما خواهد داشت،بیان کنید.به نظر شما مسائل سیاسی مرتبط با ایده کسب و کار شما چیست؟کدام به عنوان فرصت و کدام به عنوان تهدید محسوب می شوند؟
تغییرات فناوری،دعاوی حقوقی کارکنان و کارگران،پرداخت های مشتریان را بررسی کنید و ذکر کنید،چه راه حل هایی در مقابله با مشکلاتی که ممکن است در هر یک از زمینه های فوق اتفاق افتد،اندیشیده اید؟
ریسک هایی که درمورد کارکنان وجود دارد را مشخص کنید مثلا تعیین کنید در صورتی که یک یا تعدادی از مدیران کلیدی تان تصمیم به ترک شرکت بگیرند،کسب و کارتان چقدر تحت تاثیر قرار خواهد گرفت؟چه اثری بر روی عملیات و روند جاری امور شرکت خواهد گذاشت؟اگر بتوانید مدیران مناسب تر و توانمندتری برای توسعه کسب و کارتان پیدا کنید اثر آن بر کسب و کارتان چه خواهد بود؟خطر اینکه یک موسسه جدید در منطقه شما شروع به کار کرده و در جذب کارگران با شما رقابت کرده و اثراتی مانند افزایش حقوق کارگران نسبت به آنچه پیش بینی کرده اید را به همراه داشته باشد،چیست؟یا اگر به هر دلیل نتوانید کارگران ماهر در منطقه پیدا کنید اثر آن بر روی کسب و کارتان چگونه است؟
همچنین مسائل مربوط به تولید و کیفیت و خسارات احتمالی که تولید را متوقف می سازد و زمان های ناشی از طولانی شدن زمان طراحی و توسعه محصول را بیان کنید.اگر حمایت سرمایه گذاران قطع شود یا دچار نوسان شود،برای ادامه فعالیت ها،چه برنامه ای را پیشنهاد می کنید؟
در مورد تامین بخشی از نیازها در زمینه قطعات که به عهده پیمانکاران است و مخاطراتی که در این زمینه وجود دارد،توضیحاتی بدهید.
تاثیراتی که در بازار ممکن است به وجود آید،مثل نوسانات فروش،رقابت شدیدتر و ... را بررسی کنید و تعیین کنید در این زمینه چه ریسک های احتمالی وجود دارد و شما چه راهکارهایی برای آن پیشنهاد می کنید.
نکته: اگر شما از قبل عکس العمل های احتمالی در مورد تغییرات بازار را درنظر گرفته باشید،در مقایسه با حالتی که حتی در مورد این موضوع فکر نکرده اید،می توانید سریع تر تصمیم گیری و عمل نمایید.بنابراین صرف نظر از اینکه کارها بهتر یا بدتر از وضعیت پیش بینی شده پیش بروند،شما قبلا علل احتمالی و اثرات حاصله را بررسی کرده و اقدامات مناسب را پیش بینی کرده اید.
10- برنامه مالی
برنامه ریزی مالی،عامل کلیدی طرح کسب و کار شماست.این امر همان اندازه که برای شما مهم است،برای وام دهنده یا سرمایه گذار نیز مهم می باشد.
هدف از نوشتن برنامه مالی این است که:
  • منابع مالی مورد نیاز برای اجرای طرح را مشخص کند.به این معنی که میزان منابع مالی مورد نیاز و اینکه چه موقع به آن نیاز دارید و چه زمانی بازپرداخت می کنید رانشان می دهد.
  • میزان سودآوری قابل انتظار و ریسک های مالی احتمالی را مشخص می کند.
تصمیم گیری در مورد اینکه کسب و کار شما تامین مالی بشود یا نه و اگر قرار بر تامین مالی است،شرایط و نحوه آن چگونه است به این موضوع بستگی دارد که نتایج مالی برآورد شده به چه میزان جذاب و متقاعد کننده می باشد.
در تهیه برنامه مالی باید موارد زیر را تعیین کنید:
  • صورت های مالی و ترازنامه واقعی
  • صورت های مالی سال های آتی
  • ترازنامه های سال های آتی
  • تحلیل محاسبات و نقطه سر به سر
  • کنترل هزینه
  • و موارد مهم دیگر
هنگامی که طرح کسب و کارتان را آماده می کنید بایستی برخی ملاحظات حیاتی و مهم را در آن رعایت کنید.در هر دو صورت شروع یک کسب و کار جدید و یا تصمیم گیری در مورد توسعه کسب و کار موجود حتی اگر ایده کسب و کار شما بسیار خوب نیز باشد،بدون سرمایه کافی احتمالا موفق نخواهید شد.پس ذخائر و منابع کافی نقدی را مشخص کنید.
جریان های ورودی و خروجی نقدینگی را به داخل و خارج از شرکت واینکه چگونه نقدینگی لازم به منظور پوشش دادن هزینه های پرداختی فراهم می شود را نشان دهید.
منابع هزینه ای(هزینه های جاری و هزینه های ثابت) را مشخص کنید. هر هزینه ای را که به ذهنتان خطور می کند،ثبت کنید.حتی ایده خود را برای چند نفر مطرح کنید و نظر آنها را در مورد هزینه های سالیانه جویا شوید.
بعد از آن بایستی اطلاعاتی از قبیل صورت درآمد ناشی از فروش،سود ناخالص،گردش وجوه نقدی را در طرح خود ارائه دهید.
علاوه بر پیش نویس صورت درآمد،بودجه فروش را که برآورد مقدار مورد انتظار فروش در یک ماه است را نیز تعیین کنید.
صورت حساب ترازنامه را نیز برای طرحتان تهیه کنید.
صورت حساب سود و زیان را که سود دهی شما را در کسب دوره زمانی مشخص و نیز تاثیر مالیات بر کل بازدهی را نشان می دهد،در طرح خود بیاورید.
نسبت های مالی هم از اطلاعات موجود در صورتحساب سود و زیان و ترازنامه به دست می آید،که باید در طرحتان راجع به آن توضیحاتی ارائه دهید.این نسبت ها شامل نسبت های نقدینگی،کارآیی،سودآوری و نسبت های توان مالی است.
فراهم آوردن این نسبت ها برای اهداف زیر به کار می روند:
  • فراهم آوردن تصویری از سلامت مالی کسب و کار از قبیل ارزیابی توانایی های ایجاد سود،پرداخت به موقع صورت حساب ها و استفاده موثر و مفید از دارایی ها.
  • مقایسه عملکرد کسب و کارتان با سایر کسب و کارهای مشابه
  • بررسی تغییرات عملکردی کسب و کارتان در طول دوره مشخصی از زمان
همچنین نقطه سر به سر مالی کسب و کارتان را مشخص کنید و تعیین کنید در چه زمان کسب و کارتان به این نقطه می رسد؟تعیین کنید چند واحد باید فروخته شود و یا به چه مقدار حجم فروش باید دست یافت.
11- پیشنهادها
در قسمت آخر طرح کسب و کار خود اگر پیشنهادی در زمینه:
  • سرمایه مورد نیاز
  • نحوه جمع آوری سرمایه و اینکه آیا سرمایه قرار است از طریق فروش سهام عام،خاص و یا راه های دیگر مثل وام و... تامین شود
  • مصرف وجوه
  • برگشت سرمایه گذاری و هر موضوع دیگری که فکر می کنید به بهتر شدن طرحتان و جلب نظر سرمایه گذاران کمک خواهد کرد،ارائه دهید.
12- ضمائم
در بخش ضمائم می توانید به ارائه اطلاعات تکمیلی از جمله موارد زیر بپردازید:
  • بروشورها،کاتالوگ ها و مدارک مربوط به تولید،محصول/خدمات
  • ارزیابی دارایی ها
  • سوابق و گزارش عملکرد مالی و گزارش بازرسان
  • مدارک قانونی(برای مثال مدارک ثبت و تغییرات شرکت)
  • سوابق شغلی مدیران
  • تحقیقات بازار
  • سایر اطلاعات مهم و مرتبط
چگونه از طرحتان محافظت کنید؟
زمانی که می خواهید طرح کسب و کارتان را با دوستان و همکاران مطرح کنید،اغلب این نگرانی وجود دارد که مبادا ایده و فکر شما را به نام خود ثبت کرده و از آن به نفع خود سود ببرند،از آنجایی که طرح ها،بحث جامع و فراگیری را شامل می شوند این نگرانی قابل درک است.
اکثر اشخاصی که از آنها خواسته می شود تا طرح کسب و کار را مرور کرده و درباره آن اظهارنظر کنند،معمولا به دلیل نسبت های خانوادگی و یا دوستی و یا به واسطه پرهیز از عذاب وجدان از سوء استفاده از طرح کسب و کار شما دوری می کنند ولی باید به خاطر داشت موارد فراوانی وجود دارد که حتی یکی از اعضای خانواده،دوستان یا همکاران تجاری به سوءاستفاده از ایده و فکر متهم شده است.برای پیشگیری از بروز چنین حوادثی بهتر است این کارها را انجام دهید:
  1. در ابتدای طرح و یا در قسمت معرفی طرح کسب و کار،بیان کنید که این گزارش محرمانه است و لذا هیچ کس حق برداشت از این مطالب را نداشته مگر با اجازه کتبی صاحب طرح مورد نظر
  2. طرح کسب و کار را به صورت کامل ارائه نکنید بلکه آن را مرحله به مرحله و در فاصله های زمانی متناسب با پیشرفت مذاکرات و تصمیمات طرفین معرفی نمایید و از ارائه مطالب کلیدی و مهم آن پرهیز کنید.
  3. قبل از هر گونه اقدامی در جهت معرفی طرح،مراحل قانونی از قبیل ثبت و ... را انجام دهید.
  4. کلیه فعالیت های مربوط به ارائه طرح خود را مکتوب نمایید به عنوان مثال در هنگام ارائه طرح خود به مراکز مورد نظر برای جلب همکاری طی نامه ای رسمی و از طریق ثبت در دبیرخانه پیگیری و از آنها رسید دریافت نمایید.
نیاز نیست از کسانی که قرار است نقش حرفه ای و اساسی در تشکیلات ایفا کنند (از قبیل با

تعداد صفحات : 8

اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آمار سایت
  • کل مطالب : 223
  • کل نظرات : 85
  • افراد آنلاین : 24
  • تعداد اعضا : 36
  • آی پی امروز : 97
  • آی پی دیروز : 35
  • بازدید امروز : 133
  • باردید دیروز : 64
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 1
  • بازدید هفته : 1,265
  • بازدید ماه : 1,265
  • بازدید سال : 24,457
  • بازدید کلی : 602,381